Sopa inte min verklighet under mattan

  • 2017-11-17

På vissa ställen är det tabu att prata om till exempel hedersrelaterat våld och hedersnormer. Flera av de argument jag hört låter ungefär så här: ”Ni som pratar om ämnet uppmuntrar till rasism, så schhhhhhh, prata inte om det!”

Problemet är att det leder till att min berättelse och problematiken kring hedersvåld och förtryck sopas under mattan. Där under mattan får de gro och gro.

Det finns flera orsaker till varför det är väldigt viktigt att jag får vara mig själv och att kunna få berätta.
Där jag kommer ifrån har jag och folkgruppen som jag tillhör varit förtryckta i decennier. Det betyder att vi inte fick prata på modersmålet, fick inte lyssna på musik som var på mitt modersmål och fick inte ens ha namn som tillhörde min etnicitet. Dessa är bara några exempel. Att fly från diktatur och förtryck för att få leva i frihet är orsaken till att jag och min familj tog oss till Sverige och riskerade våra liv med den farliga resan hit.

Att sedan i Sverige inte få leva i fred och frihet på grund av hedersnormer har varit en till frihetskamp. Att det finns personer i Sverige som utnyttjar situationen och använder min kamp för rasistiska syften är inget som jag vill stötta. Men lösningen är inte heller att jag håller tyst om problem som tyvärr existerar i vårt samhälle. Vi behöver istället prata om våra fördomar, prata om lösningar genom kunskap och dialog.

Varken hedersnormerna eller de rasistiska åsikterna försvinner när de sopas under mattan.

(Foto: Warren Wong)