“Nej, jag ska inte låta omskära min son” – priset för att bryta en tradition

  • 2017-03-02

Luka, som egentligen heter något annat, bröt en lång tradition genom att avstå från att låta sin egen son bli omskuren. Det hade ett högt pris men han har aldrig ångrat sitt beslut.
– Jag kan känna sorg över deras val, men det är deras inte mitt. Mina barn, mina val, säger han om att morföräldrar och annan släkt inte kommer att se sitt barnbarn växa upp och lära känna honom, hans personlighet, styrkor och svagheter.

När han som vuxen ifrågasatte sina egna föräldrars beslut om att låta omskära sin egen son svarade de med frågande blickar.
– Det var ingenting vi tänkte på, det var bara något man skulle göra. Det kom någon till byn och alla gjorde det.

Men efter att ha levt som troende och med traditionella värderingar under uppväxten till att få alltmer sekulära värderingar och ifrågasätta argumenten för pojkars omskärelse var Luka när han själv blev förälder inte bekväm med att låta genomföra ingreppet på sin egen son, som nu är sex år.
– Det var många olika saker som gjorde att min tro minskade, jag började plugga till exempel, läste på och började följa debatter. Jag hade kört alla argument för omskärelse själv tidigare. Att det var renare, skulle minska risk för hiv och så vidare.

För tre år sedan på en utlandsresa till morföräldrarna konfronterades han med släkt och äldre generationers uppfattning.
– Vi sitter där på gården och så säger min morfar, när ska du omskära din son då? Han var 3-4 år och satt och lekte framför oss. Jag sa att vi kommer nog inte göra det. Vill han när han blir äldre så okej.
Det blev tyst och sedan överröste de oförstående släktingarna honom med argument och rena hot.
– Min mormor sa, vi kommer att göra det ändå när du inte tittar. Jag tittade på mina föräldrar som bara stod där.

Fortsättningen av Lukas berättelse kan du läsa nästa torsdag på FreeZones blogg!