Hur kunde polisen som skulle skydda mig överlämna problemet i förövarens händer?

  • 2016-10-07

När jag läste artiklar och hörde i media om olika hedersrelaterade ämnen fick jag känslan av att samhället står bakom oss tjejer och om man vågar polisanmäla vid behov har man i alla fall myndighetspersonal som backar upp en. Tills det en dag blev min tur att polisanmäla på grund av ett dödshot. I polisförhör förklarade jag om bakgrunden till dödshotet och hur allvarligt läget var i mitt fall. Polisen svar chockade mig: ”Det här är ett kulturellt problem som ni får lösa själva!”

Det var som att någon gav mig en käftsmäll efter polisens svar. Jag var i chocktillstånd och när jag smälte orden tog hopplösheten över. Jag tappade hoppet helt. Hur kunde polisen som skulle skydda mig överlämna problemet i förövarens händer? Hur kunde de svika mig så enkelt? Varför? Det var även andra tjänstemän som förvånade. Advokaten som skulle föra vidare mitt fall frågade mig om jag kunde få honom att förstå det där med heder? Psykologen likaså! Istället för att få hjälp skulle jag hjälpa dem att förstå. 

Till slut tog jag saken i egna händer och försökte hjälpa mig själv ur detta så gott jag kunde. Ibland undrar jag hur det kunde ha blivit för mig om de här yrkespersonerna hade mera kunskap om saken och var mera professionella?