Hederskulturen är orsaken till mina skilsmässor

  • 2017-06-15

Jag kan känna mig besviken och arg för att jag har i hela mitt liv styrts av vad vi kallar för hederskultur. Tyvärr föddes jag i ett land där jag redan på barnsben lärde mig att det är jag som ska se till att följa reglerna. Det handlar om en sak och det är att jag inte på något sätt ska se till att bli förförd eller förföra och att familjens och släktens heder är mitt ansvar.

 

Jag är ett bra exempel på att hederskulturen varit en anledning till mina misslyckade giftermål.

Jag är uppväxt med att jag absolut inte får ha en relation med någon kille innan äktenskapet. När jag blev vuxen träffade jag drömkillen men han kom inte från samma land  därför lämnade jag honom. Jag tänker  än idag på att vi inte fick gifta oss. Hur skulle mitt liv se ut om jag fick vara med den personen som jag älskade?

 

Tiden gick och jag blev äldre och för att överhuvudtaget få ha en relation med någon var jag tvungen att gifta mig först. Jag gifte mig med en man från samma land bara för att veta hur det var att vara ihop med en kille. Giftermålet varade i sex månader för det var först när jag bodde med honom som jag lärde känna honom på riktigt.

Efter flera år träffade jag en annan man och även då gifte jag mig för att kunna få umgås med honom. Hade jag fått bestämma själv hade jag inte gift mig alls. Jag hade lärt känna människan i fråga i första hand. Idag har jag två skilsmässor i bagaget som inte hade behövt hända om det inte var för hedersnormerna som jag styrdes av.

När jag  idag tänker tillbaka i tiden kan jag känna att jag misslyckats. Hur kunde det bli så att jag styrts så hårt av andra och vad andra tycker är rätt för mig?