”Fick meddelande om att han ska kapa av mina ben”

  • 2017-05-04

Jag blev dödshotad och kontrollerad av mina släktingar via sociala medier. De bor i en annan världsdel men sociala medier blev ett sätt för dem att kontrollera mig och mina syskon. De accepterade inte att vi lever ”västerländskt”.

När jag skaffade konton på sociala medier gjorde jag det i jobbsyfte. Alla hade inte Facebook på den tiden som idag. Ingen av mina familjemedlemmar visste ens vad Facebook var och mina släktingar som bodde i andra länder hade kanske inte ens hört talas om Facebook. De hade dessutom dåligt med internet på den tiden. Det var mellan 2007 och 2008. 

Strax efter det började folk i min omgivning få kännedom om sociala medier. Först blev jag jätteglad när släktingar började adda mig på Facebook. Det var ett enkelt sätt för oss att kommunicera och nå varandra. Jag saknade dem och hade inte träffat dem på länge.

En gång när jag var utomlands postade jag en bild på mig själv i knälång kjol. Jag fick då ett meddelande av en släkting, han skrev att han skulle kapa av mina ben nästa gång jag tar på mig en sådan kjol. När jag läste meddelandet kändes det som en klump i magen, ett knivhugg! Min första tanke var: skojar han eller är detta på riktigt?

Jag hade väldigt mycket respekt för den här släktingen som var överhuvud i släkten, därför svarade jag inte ens på meddelandet och tog bort bilden direkt. Jag skämdes för att svara honom och kände också skam för att jag hade lagt ut en bild på mig i kjol en varm dag på semester.

Läs fortsättningen på denna berättelse och mer om sociala medier+heder på bloggen nästa vecka!