“Du får inte gifta dig innan du blir omskuren. Du måste bli en man först.”

  • 2017-02-23

Det jag tyckte var konstigt var att trots att mina bröder visste att det skulle göra ont bad de självmant om att bli omskurna. När den äldre brodern fyllde 15 år sa han till pappa: ”Nu vill jag göra det, fixa det”. Han orkade inte vänta längre. Jag tror att hans kompisar retade honom för att han inte var omskuren.

Pojkar ska enligt traditionen omskäras när de är mellan 1 och 5 år. Men mina föräldrar tog aldrig tag i det när mina bröder var små. De inte ville att deras pojkar skulle lida av den fysiska smärtan.

Jag tror att min bror gjorde det för att han blev pressad av sin omgivning, av både släktingar men också vänner som redan var omskurna. När vi var små och mina bröder åkte tillbaka till hemlandet på somrarna frågade man alltid varför min pappas söner inte var omskurna. Jag hörde släktingar säga: ”Du får inte gifta dig innan du blir omskuren. Du måste bli en man först.” När mina bröder kom in i tonåren hade de växt upp med att pojkar blir män när de gått igenom ingreppet och då belönas de med presenter, fest och mest av allt blir de ”riktiga män”. Enligt traditionen anses det renare och man slipper vissa sjukdomar.

Pappa kollade upp bra ställen i hemlandet och i Europa och till slut bestämde de sig för att åka till hemlandet en sommar för att göra det. Jag fick höra att de bjöd grannarna på mat och sötsaker och min bror fick en massa presenter och beröm efteråt.

I efterhand frågade jag min bror om hans upplevelse. Enligt honom är det hygienist och mestadels positivt att han gjorde det. Från min synvinkel blev han manipulerad till det under hela uppväxten. Vilken tur att mina bröder inte har en negativ erfarenhet av sin omskärelse förutom smärtan när bedövningen släppt, men jag hade önskat att pojkar inte blev hjärntvättade som små.