Läs asylsökande Dilans brev till Sverige

  • 2017-05-09

17-åriga Dilan som har bott i Sverige i 14 månader deltog igår i FreeZones föreläsning om barn och unga som flytt hit ensamma. Han berättade om sin första tid här och svarade på frågor från publiken. Dilan flydde från Kurdistan efter att han dödshotats på grund av att han (som då var muslim) blev kär i en kristen tjej. Han skrev inför föreläsningen det här brevet som FreeZones medarbetare hjälpt till att översätta.

Barnens rättigheter

Alla barn och och ungdomer som söker sig till Sverige har ett mål som dom vill uppnå. De har redan en tanke på hur de vill ha det i Sverige, ett land med mänskliga rättigheter.
Dessa ungdomer behöver stöd från samhället som tar hand om och visar de vägen. Speciellt från människor som jobbar inom organisationer som tar hand om barn och ser efter dem. Exempel på stöd kan vara att hjälpa de med aktiviteter som de gillar för att utnyttja deras talanger och idéer samt att hjälpa de med bostad, personlig utveckling och utbildning.
Dessa  ungdomer behöver hjälp med att förstå varandra och komma in i samhället på snabbaste sättet. Det bör finnas speciella platser för dessa ungdomer att träffas och lära av varandras kulturer samt Sveriges kultur och värderingar, eftersom vi ser mångfald i Sverige är det viktigt att de vet hur de ska bete sig bland andra människor.
Om dessa ungdomer får den hjälp som de behöver kan det faktiskt vara så att i framtiden får vi nya grupper med vetenskapsmän, läkare eller folk med höga utbildningar som för Sverige framåt. Men om vi inte tar hand om dessa ungdomer kan vi få ett Sverige med högre andel kriminalitet, lågutbildade människor och människor utan framtidsplaner som ger upp hoppet. 
Slutligen vill jag avsluta med ett exempel: tänk er att ni har en ny bil och ni har två vägar framför er som ni kan välja att köra på. Den ena har dålig väglag och kan ta sönder din bil om du kör på den och den andra är perfekt utan några problem. Vilken skulle ni välja? Såklart den bättre om ni hade haft möjligheten. Därför ska vi ge alla nya människor och ungdomer möjligheten att välja den rätta och bättre vägen för att forma deras framtid. 
Tack för mig.
/Dilan