Att ta små steg i positiv riktning och rädda en vänskap

  • 2017-04-27

Förra veckan skrev vi om deltagares upplevelser av de andnings- och avslappningsövningar som ingår i metodmaterialet fria zoner – och som uppskattas mycket! Ett annat redskap som deltagare ofta uttrycker stärker dem – ibland till och med förändrat livet – är att uppnå små steg i positiv riktning med hjälp av skalor. På en skala från 0 till 10 – hur bra är din självkänsla? Eller din relation till din kompis? Så här berättar en ung tjej.

Jag tänkte att vi var rätt bra kompisar, vi hade känt varandra nästan hela livet. Vi hade bott på samma gård och lekte mycket när vi var barn. Men när vi började på högstadiet började hon förändras mer och mer. Det var så jag tänkte på det, som att det bara var hon som förändrades och inte jag. Hon ville bara vara hemma och gick hem till sig så fort någon annan av mina kompisar kom. Jag tror att jag innerst inne visste varför men det var så självklart att jag inte såg det. Hon höll sig undan och sa inte så mycket i skolan, men hon fick bra på alla prov och så. Och jag hade så fullt upp med mitt eget liv att jag inte frågade så mycket. Men jag förstod att hennes föräldrar var stränga och att hon inte fick umgås med killar eller vara ute på kvällarna. Jag ångrar nu att jag inte brydde mig mer. När vi började med skalorna i den fria zonen, från 0 till 10 – hur är det här och det här… så kom det upp att jag och min kompis inte har så bra kontakt längre. Och jag började fundera på hur jag skulle kunna höja den ett halvt steg på skalan. Jag skulle typ le åt henne. Men hur som helst tillslut pratade jag med henne och frågade rakt ut om vissa saker. Om hur hon hade det hemma och om hennes ofrihet. Hon berättade allt, det var som att hon väntat på mig, på att jag skulle fråga. Det kändes så fantastiskt bra att kunna hjälpa henne och stoppa hennes föräldrars planer på att hon skulle gifta sig direkt när vi gått ut skolan. Nu är vi typ långt upp på skalan i jämförelse!